خوراکی های سنتی گناباد

 

آش لخشک

 نوعی آش رشته که به نام های دیگری مانند اش لاخشه و آش لخشه نیز معروف است و شامل عدس، سبزی و رشته ای نازک و پهن به نام لخشک می باشد. چاشنی آن کشک ونعنا داغ است و گاه پیاز و یا سیرداغ هم به آن اضافه می کنند.
 
 

گندم پلو

گندم پلو از غذاهای بومی منطقه که بسیار مقوی و سالم نیز هست و یک غذای گیاهی خوشمزه برای طرفداران غذای گیاهی محسوب می شود.

اشکنه ها

غذاهای سنتی اشکنه از ایران است که در گناباد انواع مختلف دارد. مهمترین اشکنه های بومی منطقه از اشکنه قروتی، اشکنه شیراز اشکنه خرفگی، اشکنه بنه و... می توان نام برد.
 

سفوف 

از خوراکی های بومی منطقه که از مخلوط آسیاب شده ی زیره و چند گیاه دارویی دیگر با نبات تهيه  می شود و خاصیت دارویی و ضد نفخ نیز دارد.
 

روورکرده 

یک کلوچه مقوی و خوشمزه با مغز شیره و خرما است که از دیرباز مخصوصا در ایام عید نوروز به وفور پخت می شده است.


اقامتگاه بوم گردی قوامیه ریاب(خانه علیپور)- گناباد/عکس از سایت uspace.ir

توگی

از غذاهای قدیمی و بسیار مقوی گناباد است که در دو نوع مختلف به شکل سوپ غلیظی تهیه می شود که یک نوع آن «توگی به بو» در گویش محلی گفته می شود و ماده ی اصلی آن مغزارزن است که با پیاز داغ و گوشت قرمه تهيه می شود. «توگی به شیر» نوع دیگر این غذای محلی و گرم است که با مغز ارزن، پیاز داغ و شیر تهیه می شود. توئی در گذشته به عنوان صبحانه در صبح های سرد زمستان تهیه و به صورت خانوادگی صرف می شود.
 

آش جوش پره

غذایی بسیار پرزحمت و قدیمی که شامل ترکیب پیاز و عدس و نخود پخته است که در برگه پهن کرده خمیر به صورت مستطيل و يا مثلث پیچیده می شود و همراه کشک، گردو، خشخاش، کنجد و نعناع داغ سرو می شود. در تاریخ بیهقی از رواج این غذا در دوران بسیار قدیم در خراسان گفته شده است. 
این غذا به دلیل روش پخت آن که زمان بر است در قدیم به صورت خانوادگی و در مهمانی های فامیلی طبخ می شده و امروزه نیز از غذاهای پرطرفدار گیاهی محسوب می شود.
 

کف زنی

کف گنابادی که از جوشاندن ریشه ی یک گیاه بومی به نام "بيخ تولید می شود. یک خوراکی خاص و منحصر به فرد در شبهای سرد کویر محسوب می شود. مراسم کف زنی معمولن به صورت دسته جمعی و خانوادگی و در ایام شادی مانند شب چله انجام می شود.
 

شیره پزی 

وجود باغهای زیاد انگور که از آب قنات های گناباد سیراب می شده باعث رواج شیره پزی از قدیم تا بحال شده است بطو یکه هرساله در فصل برداشت انگور شیره پزی با آیین و روش سنتی در گناباد انجام می شود و شیره انگور محصول گناباد به عنوان سوغاتی ارزشمند به گردشگران توصیه می شود. 
 
برگرفته ازمجله جاذبه های گردشگری گناباد(گناپا) 


اقامتگاه بوم گردی قوامیه ریاب(خانه علیپور)- گناباد/عکس از سایتuspace.ir

معرفی کتاب:
غذاهای سنتی و بومی گناباد
 
موضوع ها:
غذاهای محلی - ایران - گناباد
آشپزی ایرانی - سبک‌های محلی
پدیدآوران:
نويسنده:ابوالحسن دلشادنوقابی
نويسنده:عصمت حکمت
ناشر:
دفتر جغرافیایی و انتشارات ماهوان
 ۱۲۴ صفحه - رقعی (شومیز) - چاپ ۱ - ۱۰۰ نسخه  ISBN: 978-964-8979-26-8
 تاریخ نشر:۹۷/۰۱/۲۶  قیمت :۱۰۰۰۰۰ ریال
كد دیویی:۶۴۱.۵۹۵۵۸۲۷۷  زبان كتاب:فارسی  محل نشر:خراسان رضوی - مشهد