بوستان ها و پارک های شهری
باغ ملی: این بوستان یکی از قدیمی ترین و زیباترین بوستان های شهر گناباد است و در جنب میدان غدیر واقع شده است. آب قنات علی اباد از داخل این مکان عبور نموده و فضایی کاملا دلپذیر را ایجاد کرده است. باغ ملی به دلیل استقرار در مرکز شهر و دسترسی به امکانات مناسب از نقاط شهری مورد علاقه گردشگران می باشد.
پارک آبی قصبه: این پارک که در خیابان ناصرخسرو و در محله پیرعلی شهر گناباد واقع گردیده، محل عبور آب قنات جهانی قصبه بوده و با محیطی آرامش بخش و هوایی دلپذیر، دارای آبنمایی بزرگ است. همچنین از امکانات تفریحی این مکان می توان به قایق سواری و مینی پارک کودک اشاره کرد.
پارک دانشگاه: این پارک خطی دارای امکاناتی از جمله پیست اسکیت، زمین بازی کودکان و فنس فوتبال برای نوجوانان، سینمای ۵ بعدی، سکوی نشیمن و آلاچیق می باشد که در مجاورت دانشگاه ازاد اسلامی گناباد قرار دارد.
پارک ملت: پارک ملت با 5 هکتار وسعت بزرگترین بوستان شهر گناباد می باشد. این بوستان به دلیل واقع شدن در مسیر کریدور شمال به جنوب کشور و روستای هدف گردشگری ریاب مورد استقبال گردشگران و مردم گناباد قرار گرفته است.
جاذبه های گردشگری بیدخت
این شهر با جاذبه های ارزشمند گردشگری و تاریخی در فاصله5 کیلومتری گناباد واقع گردیده است. بیدخت با داشتن آثار و جاذبه های تاریخی نظیر مسجد جامع، یخدان کوثر، حوضخانه خواجه بیدختی، سراچه و منزل حاجی معین، اب انبار و تاسیسات مناسب اقامتی و به دلیل واقع شدن در مسیر ارتباطی شرق کشور یکی از مقاصد گردشگری شهرستان گناباد می باشد. راسته بازار سنتی بیدخت با معماری زیبای دارای حوض انبار و یک باب حمام می باشد که از دیگر جاذبه های گردشگری این شهر محسوب می شود.
مسجد جامع بیدخت
یخدان کوثر
کوچه باغ های روستای خیبری
این روستای زیبا در فاصله حدود ۵ کيلومتري شمال شهر گناباد واقع گردیده است. منطقه خیبری دارای نادرترین مجموعه باغات است که از آب قنات قدیمی روستا مشروب می شود. علاوه بر معماري بومی و دیدنی روستا با وجود بلندترین بادگير گناباد ، گذرهایی که از میان باغ های میوه از جمله توت، انار، زرد آلو و... تاکستان ها ایجاد گردیده، به همراه درختان سایه گستر جلوه ای دلنشین از طبیعت را برای گردشگران بوجود آورده است. عبور آب قنات از حاشیه اکثر کوچه باغ ها یی که به یکدیگر راه دارند باعث طراوت این روستا شده است.
طبیعت روستای زیرجان
روستای زیرجان در فاصله 36 کیلومتری جنوب غربی گناباد همچون نگینی سرسبز در دل رشته کوه سیاه کوه واقع گردیده است. این روستا متشکل از دوازده پارچه آبادی و مزرعه هایی نظیر گدار سلام ، کلاته ملا، تقویی و ... است که با مناظر و جاذبه های طبیعی کوهستانی، مقصد گردشگران و دوستداران طبیعت است. مهمترین ناهمواری این منطقه، ارتفاعات سیاه کوه با قله ای به نام تیرماهی با ارتفاع 2557 متر است. زیرجان با چهره ای کوهستانی، در فصل تابستان از آب و هوای بسیار مطبوعی برخوردار است.
از جمله هنرهای دستی و بومی زيرجان سبد بافي يا با لهجه زيرجانی"شيب چيني" است که مردم هنوز هم بویژه در فصل زمستان کم و بیش به این حرفه مشغول می باشند.
شهر ییلاقی و پارک آبشار کاخک
منطقه نمونه گردشگری کاخک با وجود جاذبه های مذهبی همچون مزار امام زاده محمد عابد(ع) و طبیعتی سرسبز ، آب و هوای ییلاقی، آبشارهای طبیعی، پارک آبشار با مردمی مهمان نواز همه روزه پذیرای گردشگران فرهنگی و مذهبی است. پارک آبشار کاخک با وسعت 13 هکتار که از زیبایی های طبیعی این منطقه محسوب می شود دارای آبنما، استخر، فضاهای نشیمن بوده و بلواری به طول حدود یک کیلومتر آن را به شهر متصل می کند. در این مسیر آبنماها و فواره های متعدد ایجاد شده است. چشم اندازهای طبیعی- تاریخی همچون ارتفاعات، باغات، هوای دلپذیر و وجود آسیاب ها از مهم ترین جاذبه های گردشگری کاخک به شمار می آید.
مناظر طبیعی روستا و سد روچی
بافت روستای روچی با جلوه هایی از معماری شامل خانه های تاریخی، گذرها و معابر پرپیچ و خم، ساباط، آسیاب ودرخت کهنسال در فاصله 30 کیلومتری جنوب غربی شهر گناباد، در کنار رود فصلی و در دامنه واقع گردیده است. این منطقه با وجود کوهسار پیرامون، در فصل بهار و تابستان دارای آب وهوایی مطبوع و در زمستان نیز مناظر زیبایی از طبیعت را پیش روی گردشگران قرار می دهد. همچنین این روستا با وجود هشت رشته قنات و چندین چشمه سار جاری دارای باغات میوه و مزارع بسیاری است. سد خاکی روستا که از جاذبه های دیدنی خاص این منطقه محسوب می شود با منظری زیبا از طبیعت محلی برای تفریح علاقه مندان می باشد.
تفرج گاه کمر زیارت
کوهسار تفرج گاهي و گردشگری کمر زیارت در فاصله 45 كيلومتري شمال گناباد و در محور یونسی واقع گردیده است.
در منتهي اليه جاده متصل به اين ارتفاعات در مكاني كه كوه ها به هم مي رسند راه پله هايي سنگی براي دسترسي به این مکان ايجاد نموده اند . امروزه كمر زيارت استراحتگاه و محل تفريحي زیارتی مناسب براي اهالي گناباد به شمار مي آيد. از جاذبه های مذهبی طبیعت این مکان بقعه امام زاده يحيي بن محمد است.
رودخانه کال شور
کال شور یک رودخانه فصلی است که به سمت بجستان و بردسکن جریان دارد و به دلیل بالا بودن سطح آب های زیر زمینی در تمام ایام سال دارای آب بوده و به نوعی یک جریان آبی دائمی و شور گناباد محسوب می شود که در فاصله 35 کیلومتری شمال گناباد واقع گردیده است. از آب این رودخانه برای برداشت نمک نیز استفاده می شود.. وجود این پدیده طبیعی، سبب ایجاد مناظر طبیعی منحصر به فرد و پوشش گیاهی از جمله آتروپلیکس ها گردیده و از جاذبه تاریخی این مسیر وجود پل های آجری متعلق به زمان صفویه است.
غار طبیعی آهکی بیمرغ
این پدیده طبیعی در فاصله ۳۰ کیلومتری شرق گناباد و ۱۳ کیلومتری روستای بیمرغ و در دامنه شمالی رشته کوه شتران واقع گردیده است. فضای شناسایی شده غار یک دهلیز ۵۰۰ متری با ارتفاع ۵ تا ۸ متر و شیب کف در حدود ۳۰ درجه است. دهلیز ورودی توسط یک دالان ۱۰۰ متری به دهلیز دوم متصل می شود. بعد از طی چند دالان و دهلیز کوچک تر غار به یک دالان عمودی به ارتفاع ۵ متر و یک مسیر فرعی منتهی شده و دالان غار را به طبقات زیرین وصل می کند.
منطقه ییلاقی سنو
يكي از مناطق ييلاقي و خوش آب و هواي گناباد، منطقه سرسبز چشمه سنو مي باشد . اين منطقه كه در 25 كيلومتري غرب گناباد واقع است در دل خود چشمه معروف سنو را جاي داده است . در مسير آب اين چشمه 7 آسياب و يك قلعه وجود دارد . بعضي از كارشناسان معتقدند آب چشمه سنو از يك درياچه و غار درون كوههاي زرد سرچشمه مي گيرد . غار سنو چيزي شبيه به غار علي صدر همدان و شايد عظيم تر از آن باشدكه تاكنون مورد كاوش قرار نگرفته است. روستای سنو به دلیل داشتن مزارع وسیع زعفران، هرساله در فصل برداشت زعفران پذیران گردشگران داخلی و خارجی است.
روستای سنو
موزه روستایی زعفران سنو
اولین موزه روستایی استان خراسان رضوی و اولین موزه تخصصی زعفران کشور در روستای سنو و در محیطی به وسعت ۱۸۰ متر مربع ایجاد شده است. در این موزه ابزارها و وسایل قدیمی و نحوه کاشت و برداشت زعفران در دید عموم قرار گرفته و بازدید کنندگان می توانند از نزدیک نظاره گر مراحل کاشت، داشت و برداشت زعفران با مقیاس طبیعی باشند. موزه زعفران در فضای یک حمام قدیمی از دوره صفویه طراحی شده است.
منطقه ییلاقی درب صوفه
درب صوفه یا به قول مردم گناباد «در صوفه» روستای کوچکی است که از نظر موقعیت و زیبایی در محل دارای اهمیت بوده و در 30 کیلومتری غرب گناباد واقع است. سه طرف آن را کوههای مرتفع فرا گرفته و مشتمل بر درخت های تنومند است که حدود 6 متر ارتفاع دارد. در انتهای روستا و در دیواره یکی از کوه های متصل به روستا فرو رفتگی شبیه به ایوان وصفه به عمق 10 متر قرار دارد که معتقدند آن را در دوره ساسانیان حفر کرده اند و نمونه ای از ایوان های نقش رستم و بیستون بوده است که نیمه تمام مانده است. در نزدیکی آن در قسمت مرتفع کوه و جایی است که مردم منطقه معتقدند قبر پیران ویسه می باشد. درب صوفه مکان بسیار مناسبی برای فعالیت های صخره نوردی می باشد.
تک زو
جغرافياي تاريخي شهرستان گناباد نشان مي دهد، آثار تاريخي از جمله قلعه فرود در این شهرستان وجود دارد . قله اي كه قلعه فرود بر فراز آن قرار دارد رفيع و عظيم بوسيله دوتك (تنگه) از قله هاي اطراف خود جدا شده است يكي از اين دره ها به ‹‹تك زو›› كه آبي به همين نام در آن جاري است معروف مي باشد . اين آب آبشارهايي به ارتفاع 3 تا 10 متر تشكيل مي دهد و قريه كوچكي بنام ‹‹زو›› را مشروب مي كند . ديواره هاي سنگي طرفين آن در بعضي نقاط به صورت ايوان مسقف درآمده است. اين منطقه ييلاقي و در 30 كيلومتري جنوب غرب گناباد قرار دارد.
تک زو
روستای گردشگری گوهر دشت
این روستا با جاذبه های فراوان گردشگری در فاصله 22کیلومتری غرب شهرگناباد واقع است. گوهردشت روستایی است شکل گرفته در دامنه کوه با اقلیمی مطبوع و باغات سر سبز. خانه های سنگی روستا و ترکیب آن با کاهگل و مصالح بوم آورد، کوچه باغ های سنگی ، درخت سرو کهنسال، حمام و قبرستان قدیمی و سنگ نگاره ای به خط عربی قدیم از جمله دیدنی های این روستا و پیرامون آن می باشد.
روستا و تفرج گاه کَلات
روستای کلات که مکرر در اشعار شاهنامه به خصوص داستان نبرد لشکریان ایران و توران از آن نام برده شده مکانی ییلاقی و کوهپایه ای است که در حاشیه رشته کوه های میان گناباد و فردوس در 24 کیلومتری جنوب غربی گناباد واقع است. این منطقه در گذشته های دور از چنان جایگاهی برخوردار بوده است که توانسته استطاعت خاستگاه مهم و سرنوشت سازی همچون جنگ دوازده رخ و حضور شخصیت هایی چون پهلوانان شاهنامه را داشته باشد. در 6 کیلومتری کلات، خرابه های «ارگ فرود» منسوب به فرود شاهزاده کیانی به چشم می خورد. دره های که به کلات منتهی می شود دارای مناظر زیبا و آبادیهای سرسبزی همچون «زو» ، «میمند»، «سد کلات» می باشد که همواره پذیرای میهمانان تابستانی است. کلات به دلیل واقع شدن در محل تلاقی راههای گناباد، فردوس، کاخک و آب و هوای مناسب و بافت پلکانی روستا که به ماسوله گناباد معروف است قابلیت تبدیل به منطقه گردشگری را دارد.
عرصه های کویر نوردی گناباد
کلوت های طبیعی قوژد: کلوت های طبیعی قوژد در فاصله 10 کیلومتری شرق گناباد و در نزدیکی روستایی به همین نام قرار دارد که از جاذبه های طبیعی بی نظیر گردشگری است. این کلوت ها در طول زمان بر اثر وزش باد و بارش باران ایجاد شده است و در برخی نقاط ارتفاع کلوت ها به بیش از 100 متر می رسد.
کویر پارک رهگذر عمرانی: کویر پارک رهگذر عمرانی در 26 کیلومتری جاده گناباد- تربت حیدریه و به فاصله 5 کیلومتری غرب روستای مترکه عمرانی واقع گردیده است. این پارک درمساحتی بالغ بر 5/66 هکتار احداث گردیده که از این مقدار 42 هکتار آن فضای سبز می باشد. در این پارک امکانات و تاسیسات شامل مسجد، فروشگاه و ... جهت مسافران عبوری از این منطقه کویری وجود دارد.
کویر روشناوند: از جاذبه های بکر و دیدنی گناباد، منطقه کویری روشناوند می باشد که با اقلیمی خاص و هوایی مطبوع و پاک کویرنوردان را به سوی خود جذب می کند. همچنین آسمان این کویر شب های پرستاره ای را برای علاقه مندان به بحث نجوم فراهم آورده و این منطقه بهترین مکان برای رصد ستارگان است.
منطقه کویری نوده پَشنگ: روستای کویری نوده پشنگ که گفته می شود پشن پسر افراسیاب آن را بنا نموده و در شاهنامه نیز از او نام برده شده، در فاصله 42 کیلومتری گناباد قرار دارد. دق حجی اسحق در گستره وسیعی از شرق تا شمال غربی نوده پشنگ بر جذابیت های طبیعی این منطقه افزوده است.
کویر گناباد